Според Института за пазарна икономика средната заплата у нас във всички

...
Според Института за пазарна икономика средната заплата у нас във всички
Коментари Харесай

Според ИПИ средната заплата у нас във всички региони надхвърли 1000 лева

Според Института за пазарна икономика средната заплата у нас във всички райони надвиши 1000 лв.. 

От института отчетат, че има дребни общини с по-ниски приходи и с действителна заплаха от обедняване на групи от популацията, само че в целокупност приходите изпреварват растежа на цените.

Вече няма област със междинна работна заплата, по-ниска от 1000 лв.. Единствено Кърджали прави изключение в избрани месеци от 2021-ва година, за която се отнася статистиката. София е водач със междинна заплата от 2300 лв., следвана от Варна и Пловдив.

Северозападът е образец за огромни неравенства в приходите, а в централния район по-високите заплати се получават отвън регионалните центрове, изяснява икономистът Адриан Николов.

" Монтана, Видин, Враца, има доста огромно неравноправие, защото има едни доста високи заплати в Козлодуй и обвързваните с АЕЦ действия. Като цяло има доста огромни разлики в границите на самите области. Там регионалният център по-често е средище на услугите, до момента в който в периферните общини и индустриалните зони е ситуирано производството и надлежно получаваме и там огромни заплати. Средногорието е един подобен обичаен водач, в който постоянно има доста високи заплати ", сподели Николов.

В регионите с неравенства и където междинната заплата пораства с по-бавни темпове, има действителен риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси към момента са под надзор, разяснява Адриан Николов, съобщи през днешния ден.бг.

" На този стадий заплатите към момента съумяват най-малко през първото тримесечие - приказваме за междинните, да надвишават растежа на цените, обаче изцяло допустимо е това да не е годно за всички райони на страната и надлежно да забележим действително обедняване в някои други елементи ", сподели специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР